De koppeling

Wat doet een koppeling eigenlijk?

Een koppeling is de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak en maakt het mogelijk om te schakelen. Een koppelingsset bestaat uit een koppelingsplaat, een drukgroep en een druklager. Simpel gezegd wordt een aantal platen met behulp van veren stevig tegen elkaar of tegen het vliegwiel aangedrukt. Wanneer je de koppeling helemaal indrukt wordt het contact met het vliegwiel verbroken en is er geen contact meer tussen de motor en de wielen.

Wanneer word een koppeling vervangen?

Een versleten koppeling kenmerkt zich vaak door 'slippen'; wanneer je de koppeling op laat komen komt de auto erg langzaam in beweging. Merk je tijdens het rijden dat er bij (plotseling) gasgeven het toerental wel oploopt maar de auto niet of nauwelijks versnelt, dan kan dat ook een teken zijn van een versleten koppeling. Gepiep of gekraak tijdens het intrappen van de koppeling kan wijzen op een versleten koppelingsdruklager.

En als je de koppeling niet vervangt?

Door defecten aan de onderdelen wordt de koppeling onbruikbaar. Dan kan er niet meer vanuit stilstand met de auto weggereden worden en het normaal schakelen wordt onmogelijk.

Wat wordt er vervangen?

Is je koppeling aan vernieuwing toe, dan worden altijd alle onderdelen samen vervangen (ook als slechts één van de drie defect is). De hoeveelheid werk om elk van de drie onderdelen te vervangen is namelijk zo groot, dat men het risico wil uitsluiten dat later precies hetzelfde werk opnieuw moet worden gedaan om een van de andere onderdelen te vervangen.