De V snaar

Wat doet een V-snaar precies?

Een V-snaar (soms ook wel multiriem genoemd) is een aandrijfriem die door de krukas van de motor met een poelie wordt aangedreven en de waterpomp, de dynamo, stuurbekrachtigingspomp of de airco-pomp aandrijft (of een combinatie daarvan). De V-snaar wordt op spanning gehouden door middel van één of meer spanrollen. Deze v snaar wordt ook wel eens verward met de distributieriem.

Waarom wordt een V-snaar vervangen?

Een V-snaar kan scheuren, uitdrogen of breken en moet dan worden vervangen. Als een gescheurde of uitgedroogde V-snaar niet vervangen wordt en breekt kunnen de koeling, stroom, stuurbekrachtiging en/of airconditioner uitvallen. In het geval van koeling en stroom komt je auto stil te staan.

Wanneer wordt een V-snaar vervangen?

De V snaar wordt bij (grote) onderhoudsbeurten preventief gecontroleerd. Een jankend geluid tijdens het rijden dat verandert met het motortoerental kan een probleem met de V-snaar betekenen. Een garage kan vaststellen of vervanging nodig is.

Wat wordt er vervangen?

De V-snaar / multiriem wordt vervangen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de spanrol en geleiderol tegelijkertijd te vervangen.