De dynamo

Wat doet een dynamo precies?

Een dynamo levert stroom voor de elektrische functies van je auto en laadt de accu op. Via een v-snaar of een Multi-V-riem drijft de motor de dynamo aan. De dynamo bevat een rotor die ronddraait binnen een zogenaamde stator, beide omwikkeld met koperdraad.

Waarom wordt een dynamo vervangen?

Na een tijd kan de dynamo niet meer genoeg stroom leveren voor het opladen van de accu en elektrische functies zoals verlichting, ruitenwissers en radio.

Wanneer wordt een dynamo vervangen?

Een dynamo is aan slijtage onderhevig en gaat geen heel autoleven mee. De dynamo wordt vervangen als deze kapot is of te weinig stroom levert voor het opladen van de accu en elektrische functies. Bij een kapotte dynamo gaat er meestal in het dashboard ’n lampje branden. Is dat niet het geval, dan merk je het doordat de ruitenwissers langzamer gaan werken, de accu leeg raakt, je lichten zwakker worden en de auto niet meer wil starten.

Wat wordt er vervangen?

Vaak wordt de dynamo in z'n geheel vervangen. Een dynamo kan dan vervangen worden door een nieuwe dynamo of een gereviseerde. De prijs van een nieuwe dynamo is soms wel 3 tot 4 keer zo duur. Apk Centre Krispijn beveelt dan ook een gereviseerde dynamo aan.